Lingotto MORE - wonen

Wonen

Samen wonen, samen leven

In MORE komen uiteindelijk bijna 1.500 woningen. MORE kan antwoord geven op iedere woonvraag: van een kort verblijf tot onbepaalde tijd, van éénpersoons studio’s tot grote appartementen, kaal of gemeubileerd, van basic tot zeer luxe, van sociale huur tot vrije sector koop.

Studenten wonen er al

Ruim 700 woningen in MORE1&2 worden inmiddels bewoond door (internationale) studenten. In MORE5, dat nu in aanbouw is, komen huurwoningen voor (internationale) medewerkers van Universiteit Leiden. En ook huurwoningen voor Leidenaren. MORE krijgt een afgewogen mix van jonge en oudere bewoners, die allemaal onderdeel worden van de MORE Community.

(Niet) toevallige ontmoetingen

Diverse voorzieningen in collectieve ruimtes zijn een belangrijk onderdeel van de MORE Community. Deze voorzieningen zijn te vind op de route naar de woning in de plint en op de derde verdieping bij de daktuinen. Ze stimuleren op die manier toevallige ontmoetingen in een woonkamer, lounge en werk- of studeerruimtes. Iedereen kan aanschuiven: oerhollandse gezelligheid krijgt hier internationale invulling. Op de derde verdieping liggen collectieve ruimtes aan groene dakterrassen, waar bijvoorbeeld ook buren met elkaar kunnen barbecueën. De serviceorganisatie Student Experience ontzorgt met onder meer afvalafvoer, soms ook met een wasserette, onderhoud en schoonmaak. De Community App ondersteunt daarbij.

Ga toch fietsen

Wie op pad gaat wordt verleid de fiets te pakken, want die staat binnen handbereik in een inpandige stalling op de begane grond naast de entree. Het aantal beschikbare fietsplekken is zeer royaal. Ook bezoekers kunnen daar een plek vinden. Verder worden de plinten gevuld met diverse voorzieningen waaronder flexwerkplekken, een supermarkt, een café en een gezondheidscentrum. Auto’s van zowel bewoners als bezoekers kunnen terecht in de centrale parkeergarages aan de randen van MORE.

Natuurlijk duurzaam

MORE wordt ontwikkeld met de groene gedachte dat het onderdeel is van een groter ecosysteem en daaraan een bijdrage wil leveren. Zo krijgen de gebouwen hun warmte en koude van een uiterst modern centraal WKO-systeem dat warmte en koude in de bodem opslaat en daar weer aan onttrekt. De hoogste daken komen vol te liggen met zonnepanelen die stroom leveren aan de centrale voorzieningen. Alle lagere daken worden uitgevoerd als daktuinen met vooral inheemse beplanting, goed voor de biodiversiteit. In de gevels zitten op vele plekken nestkasten voor allerlei soorten vogels en vleermuizen. En zowel op de gebouwen als in het park wordt er alles aan gedaan om het regenwater op een natuurzuivere wijze te beheersen. Dat wil zeggen dat het water op de daken van de gebouwen wordt gebufferd om te verdampen en dat in het park ruimte is om overtollig water via wadi’s en de vijver tijdelijk op te slaan.

“Hard aan het studeren in het zonnetje, buuf?” “Ja, lekker man. Straks pingpongen op het pleintje? Even mijn hoofd leeg maken.”